23. feb, 2018

Sisters reunited

Afgelopen dinsdag landde ik met mijn oudste zus weer terug op Nederlandse bodem. Terug op aarde, een hele koude nog wel. Na een week onwerkelijke avonturen in bloedheet Singapore, werkt de kou behoorlijk ontnuchterend.

 

Sindsdien kom ik rillend de dagen door. Met een jetlag, ontregeld en een hoofd vol van alle indrukken. Singapore, waar alles draait om geld verdienen en laten zien hoeveel je verdient. Waar 1 op de 6 miljonair is en status samenhangt met geld. Waar een middenklasse auto al snel 120.00 euro kost, maar je aan alle kanten wordt ingehaald door Lamborghini’s.

 

Singapore, waar de regels streng zijn en de hele stad vol hangt met camera’s om er op toe te zien dat iedereen die regels ook naleeft. Waar buiten de lijntjes kleuren, niet getolereerd wordt. Waar je in de metro een boete van 500Sing dollar kunt krijgen voor het drinken van een slokje water en het eten van kauwgum verboden is.

 

Singapore…schoon, georganiseerd en on-Aziatisch. Met een uitmuntend metronetwerk, Uber’s en valetparking in de parkeergarages. Singapore, de plek die mijn zusje en haar gezin hun thuis noemen.

 

Drie jaar wonen en werken ze er nu. Met als gevolg dat hun kinderen beter Engels spreken, dan Nederlands. Ze hebben moeite om hun Nederlandse identiteit vast te houden. Toekomstige keuzes hangen dan ook samen met de vraag: voeden we wereldburgers op of gaan we op termijn toch terug?

 

Ondertussen is het tussen ons als vanouds. Duiken we in het leven van mijn zus. Hangen we de toerist uit, maar horen we ook de perikelen aan over Filipijnse hulpen, aan het zwembad van de Hollandse club. Zwaaien we mijn neefjes uit, als ze door de schoolbus worden opgehaald en gaan we ’s avonds op stap. Op 300meter hoogte, bevind ik me in een bar met uitzicht over de stad en streelt een briesje zachtjes over mijn huid. Terwijl een bandje live aan het spelen is, heffen we het glas. En proosten we op ons weerzien. In het dagelijks leven zo ver van elkaar verwijderd, maar nu even samen. Sisters reunited. Voor even herenigd, in Singapore.