16. dec, 2017

All I want for Christmas

Het aftellen tot de feestdagen is begonnen.  En ook het ziekenhuis is in Kerstsfeer. Een enorme boom versiert de hal. Wat me in mijn weemoed versterkt. Die altijd gepaard gaat met deze periode. De halfjaarlijkse controles zijn aangebroken. En mijn frequentie van bezoeken aan het ziekenhuis, daarmee ook. Vorige week al geprikt op tumormarkers, deze keer staat er een botscan op het programma.

 

Ondertussen gaat het leven van eenieder gewoon door. Zo ook het mijne. Al ben ik prikkelbaarder en sta ik vaker stil bij mijn ‘gezondheid’. Het ziekenhuis is een parallel universum. Met zijn eigen gebeurtenissen en beloop. Gezonde mensen hebben hier (gelukkig) geen weet van. Lotgenoten weten waarschijnlijk maar al te goed waar ik het over heb. Gelukkig zijn er inmiddels genoeg dagen, dat ik hier niet meer bij stilsta. Maar helaas komt ieder half jaar, het besef weer even terug.

 

Vandaag moet ik me melden op de afdeling nucleaire geneeskunde. Een afdeling waar ik geen goede herinneringen aan koester. De bunkers zijn er gehuisvest. En bij de gedachte daaraan, lopen de rillingen me over mijn rug. It brings back memories, maar zeker niet het goede soort. Straling, geigertellers en vooral volstrekte isolatie en eenzaamheid. 8 Jaar later inmiddels, maar ik gruwel er nog steeds van.

 

2017 Is bijna voorbij. En juist de omgeving van het ziekenhuis, laat me denken aan degenen, die dit jaar van minder geluk hebben mogen spreken. Ziekte, sterfte, leven en dood. Afscheid en verlies. Mijn hart gaat uit naar degenen die gemis moeten ervaren deze Kerstdagen.

Ik zie me bevestigd in de koers die ik ben gaan volgen. De keuze voor mijn eigen weg, dicht bij mezelf blijven. Iedere dag opnieuw kiezen voor wat me blij maakt. Balans zoeken, tussen lichaam en geest. Inspanning en ontspanning. Een vrijheid waar ik mezelf gelukkig mee prijs. Die de meeste dagen ook goed voelt, al heb ik ook mijn angsten en onzekerheden.

 

Nog een paar dagen tot de volgende afspraak. Waarna ik hopelijk weer mag proosten op een goede uitslag. En op een half jaar respijt. All I want for Christmas...

 

‘I don’t want a lot for Christmas, There’s just one thing I need…’

(All I want for Christmas, Beyonce)