24. dec, 2016

De uitreiking van Tijn

Mensen zijn eigenlijk maar vreemde wezens. Je wordt alleen geboren en gaat alleen dood. Maar daar tussenin, reiken mensen uit naar anderen. En zijn ze sociaal, afhankelijk van contact, voor hun voortbestaan.

 

Dat begint al direct na de geboorte. Waar een zuigeling uitreikt naar zijn ouders, in een poging zich te hechten. Afhankelijk dat hij is, in zijn jonge bestaan. Als die uitreiking niet beantwoord wordt, bijvoorbeeld bij de vroegere couveusekinderen die afgezonderd werden van hun ouders, dan loop je het risico op onthechting. Mensen die hun verdere leven relaties zullen mijden of aangaan, zonder diepere verbinding. Die altijd een leegte zullen blijven ervaren en die op proberen te vullen met een vlucht in seks, roem of werk. Alles om zich maar bevestigd te voelen in hun bestaan. Zonder resultaat overigens, de leegte van binnen blijft.

Niet alleen met anderen wordt de verbinding vermeden, mensen kunnen ook onthecht raken van zichzelf. Het zijn de mensen die geen afscheid kunnen nemen. Vertrekken voordat het te spannend wordt. Vermijding, vluchten, alles behalve het contact met de diepere zelf en zijn behoeftes aangaan. Met een gevoel van gemis tot gevolg.

 

 

Sociale wezens dus, die mensen. Met alle ellende van dien als zijn uitreiking niet beantwoord wordt. In mijn opleiding dieper coachen, leren we er alles over. Over overlevingsmechanismen en maskerstructuren. Wat heeft je destijds geholpen te overleven, maar zit je in het hier en nu in de weg...? Patronen die ooit een functie hadden, maar waarvan je nu merkt dat je als je er in tijden van stress op teruggrijpt, alleen maar last van hebt.

Het is de vooravond voor Kerst. En er zijn zoveel plekken op aarde waar de uitreiking van mensen helaas niet beantwoord wordt. Oorlog, armoede, honger. Verdriet, angst en helaas zo vreselijk veel boosheid op deze aarde! Maar gelukkig zijn er ook de mooie verhalen. Waar mensen anderen mee beroeren en zich geroerd voelen. Zoals door de oproep van Tijn. Het ongeneeslijk zieke 6 jarige jongetje. Die opriep nagels te lakken, in de hoop 100 euro bijeen te krijgen.

 

Hij reikte uit. En beroerde velen. Massaal worden er nagels gelakt. Miss Montreal voelde zich geraakt en schreef een prachtig lied. Raakte daarmee weer de ouders van Tijn, die op hun beurt ontroerd waren. De 100 euro, werd een miljoen. Zelfs Geert Wilders voelde zich geraakt en deed mee. Iets wat de meeste volwassenen niet voor elkaar weten te krijgen;)

Mooi.... hoe een 6 jarige zo'n enorme sociale beweging in gang weet te zetten. Hij reikte uit en zijn oproep werd massaal beantwoord. Een boodschap om te onthouden, als we met gelakte nagels met geliefden, vrienden of familie aan het Kerstdiner zitten. In ieder geval samen... Fijne Kerstdagen allemaal.