17. apr, 2016

Fietsmokkels

Vandaag is een dag om bij te komen. Niet van de inspanning van gisteren. Het fietsen van de toerversie van de Amstel Gold Race, ging me echt verrassend makkelijk af! Vooral tijdens het klimmen, plukte ik de vruchten van een winter lang interval trainen. Wat was ik gisteren blij met de veelvuldig vervloekte rondjes rijden, op de Geulhemmer- en Brakke berg. De daarmee opgebouwde voorsprong op de duizenden andere renners, werd meer dan duidelijk!

 

Ik was verheugd te zien, dat er anno 2016 zoveel fietsende dames zijn. Leuke teams met leuke namen, leuke outfits, sportiviteit ten top! Dames die hun mannetje stonden. Je zou denken, dat de heren ook blij zouden zijn met wat meer diversiteit. Maar er is geloof ik een percentage mannen, die deze fietsende dames toch als bedreigend lijken te ervaren. En een reden vinden, om zich als lompe holbewoners te gedragen. Hetgeen ik in deze tijd, een toch schokkende gewaarwording vind.

 

'Hey hier rijden ook mokkels', hoorden we achter ons. 'Zullen we hier blijven rijden, want we genieten van het uitzicht', kwam er uit een groepje achter ons. 'Nou meisjes, gewoon door proberen blijven te trappen, niet opgeven hè..?' Zei een niet zo getraind uitziend exemplaar, onder aan een flinke klim. Onze niet begrijpende blik, zag hij als aanmoediging om er nog wat opmerkingen achteraan te gooien.  'Die hulpeloze, onwetende mokkels', was van zijn gezicht af te lezen.

Daar had hij al snel spijt van... Want het werd hem vrij snel duidelijk, dat hij degene was die ons niet bij kon houden. Net zoals als zijn matties met hem. Ze deden nog een tevergeefse poging, hijgend en steunend. Ver achter ons, hoorden we nog hun gevloek. Het was hun eer te na geloof ik. Maar het mocht niet baten. Ik heb hen niet meer gezien.

 

Er werd geduwd, afgesneden en zowel op de Cauberg, de Fromberg, alsmede de Koulenbergsweg, weigerden sommige heren om me er langs te laten tijdens het klimmen. 'Nou ja, er wil een vrouw langs', zei een man tegen zijn vrinden. Tja, het is wat. En een ander:' Ik wil jou inhalen, maar het lukt me niet'. Ik was nog niet eens echt begonnen, met nog een reep in mijn mond. Bye bye...

 

Tja heren, gek hè..? Dat anno 2016 ook vrouwen een fiets weten te berijden en dat ook nog aardig doen. Ik hoop maar dat het gewoon nog even wennen is voor de mannen. En dat 'de fietsmokkels' in 2017 wat minder intimiderend zullen zijn.