16. nov, 2015

Van Parijs naar Nijmegen

 

Ik kijk om me heen naar de hon-der-den mensen, die samen met mij, de straten van Nijmegen vullen. Mensen in alle soorten en maten, van alle leeftijden en achtergronden. De diversiteit is enorm. Rennen is blijkbaar echt voor iedereen.

 

Buiten mijn gezichtsveld, zijn er nog vele straten zoals deze. Duizenden en duizenden mensen dicht bij elkaar, allen vandaag daar met hetzelfde doel: de Zevenheuvelenloop rennen. 15 Kilometers 'heuvelen', door weer en wind. En ja, dat is leuk;)

 

Mijn startvak alleen al, vult meerdere straten met deelnemers. 32000 in totaal.... Het is mijn eerste grote loop en ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Kijk mijn ogen uit en probeer me over te geven aan het moment.  De sfeer is vrolijk en uitgelaten, ondanks dat het stormt en regen zwart en dreigend boven ons hangt.

Verkopers van plastieken poncho's, doen in ieder geval goede zaken vandaag. Maar ook met vuilniszakken zijn sommigen creatief geweest. Het kan allemaal! Niemand kijkt vreemd op. Gebroederlijk staan we in onze zakken, samen te wachten op de start. Verwachting hangt in de lucht, als een zonnige belofte op deze sombere dag.

 

Vandaag deze 15 kilometer in Nijmegen, 20 maart de halve marathon van Venlo. Vrijdag 29 april de Mont Ventoux, om vast warm te draaien voor Alpe d'HuZes, die ik 2 juni minstens 4 keer op wil fietsen.

In gedachten neem ik al mijn sportieve plannen door. Zoveel te doen, zoveel leuks, zoveel te leven! Maar terwijl ik dat denk, gaan mijn gedachten uit naar de mensen in Parijs. Hoe ook zij, plannen gehad moeten hebben.... Uitkeken naar morgen of volgende week. Verwachtingen hadden ten aanzien van een toekomst, die niet meer mocht zijn.  

Hoe ook daar die vrijdagavond, verwachting, vreugde en onbezorgdheid overheersten. En terreurdreiging, heel  ver weg leek. Tot dat ene moment, waarop vreugde verschrikking werd. Tot dat ene moment, waarop gelach overging op gegil. Tot het moment, waarop dreiging aanslagen werden.

 

'Samen' voelt ineens heel kwetsbaar. Parijs, lijkt nu heel dichtbij. Maar waar daar, zo kort geleden, het met een schot het voor zovelen ophield. Begint vandaag de start, het begin.