30. okt, 2015

Op een onbewoond eiland..

Zolang ik me kan herinneren, heb ik een voorliefde voor eilanden gehad. Bij voorkeur de tropische variant. En dan het liefst ook nog de onbewoonde. Met wit zand, wuivende palmbomen en lagunes in de allermooiste aquamarijn blauwe tinten…. Ik word al enthousiast als ik het beschrijf!

 

Waarom..? Geen idee! Ik heb het mezelf vaak afgevraagd. Als dertien jarige maakte ik tijdens een vakantie in het voormalig Joegoslavië, al eens een oversteek naar een eiland voor de kust. Drie kilometer roeien…. In een rubberboot. Zonder ouders, maar wel met een vakantiemaatje. Een jongen uit België, die achteraf bezien, misschien andere verwachtingen koesterde van ons avontuur dan ik. Jammer voor hem, want ik had een missie! En wilde op ontdekkingsreis, zien wat er achter dat mooie plaatje verborgen lag! Handig voor het roeiwerk, was de knul echter wel;)

 

 

Avontuur… De idylle van natuur die zo mooi is, dat het onecht lijkt, bijna een droom. En over het algemeen, blijft het voor mij daarbij. Al kan ik me er in mijn dromen uitstekend vermaken. Floortje Dessing maakt ze echter waar. En reist voor haar programma ‘Floortje naar het einde van de wereld’, naar een eilandje in the middle of nowhere. Ofwel midden in de Stille Oceaan. Ze is bijna een week onderweg om er te komen en moet het laatste stuk, afleggen op een schommelend schip. Drie dagen lang… De enige manier om het eiland te bereiken en te verlaten, 1 keer per 2 maanden. Andere verbindingen zijn er niet.

 

In 25 minuten, wandel je het hele eiland rond. Er zijn geen mobiele telefoons, geen tv, geen internet. En er wonen maar zo’n 60 mensen. Bijna allemaal ergens verwant aan elkaar. Omdat in het verre verleden, een Brit zich er met 3 Polynesische dames vestigde. En met alle drie, een gezin stichtte.

 

Anno 2015, zijn er nog steeds genoeg kinderen. Tja, wat moet je er anders doen, naast eten..? En telt het eiland slechts 2 vrijgezellen. Die behoorlijk uit hun voegen barsten, want aan het enige andere vertier kunnen ze niet deelnemen. Dus verdrijven ze hun tijd met het alternatief. Althans, daar lijkt het op.

 

Floortje wordt dan ook enthousiast onthaald! Maar kiest ondanks de verpletterende schoonheid van het eiland, er toch voor eerder te vertrekken dan de reguliere verbinding toelaat. Ze krijgt een lift van zeezeilers. Weg van het prachtige eiland, weg van de idylle, weg van de droom… De 2 vrijgezellen beteuterd achter zich latend. Kennelijk heeft zelfs het mooiste eiland ter wereld, toch ook zo zijn nadelen.

 

 

Must see! Floortje naar het einde van de wereld, NPO3.