9. okt, 2015

Pick a card

 

Ik ben weer onrustig, gestrest, gespannen. En het is dodelijk vermoeiend, waardoor ik me door mijn drukke dagen heen moet slepen. De endocrinoloog, de KNO-arts, de neuroloog en de allergoloog. Ze staan allemaal op mijn lijstje met afspraken de komende weken. Het is weer controle-tijd en alle afspraken vallen binnen 1,5 maand. En daarmee ook mijn zorgen.

 

Controle op schildklier tumormarkers, instelling op schildkliermedicatie, verder onderzoek naar allergieën, maar ook een MRI van mijn hersenen. Want een aantal jaren geleden is er een kleine tumor van ongeveer 1cm aangetroffen. Per toeval, want ik werd gescand naar aanleiding van een andere vraag. Dat bleek niets te zijn, gelukkig. 'Maar dit nieuws kreeg ik er als cadeautje bij. 'Mevrouw, u heeft geen MS, maar wel een tumor'. Een goedaardige en goed bereikbare weliswaar, met de eigenschap dat ie meestal niet groeit. Fijn;) Alsof ik nog niet genoeg recalcitrante cellen in mijn lichaam heb, waarvoor ik ieder half jaar moet laten checken of ze zich nog gedragen.

 

Lucky me;) Ik kan een heleboel hebben en verdragen aan mijn lijf, maar van mijn hoofd moeten ze dus afblijven. De gedachte dat er iemand (en met een beetje pech iemand die het nog moet leren, niet geheel onwaarschijnlijk in een academisch ziekenhuis) aan de kern van mijn 'zijn' komt, kan ik niet bepaald handelen. Zeker de gedachte dat ik bij een uitschietertje, voortaan ontremd door het leven zou moeten gaan. Mijn impulsen niet meer te onderdrukken. Direct reactief, op welke emotie dan ook.

 

Want in het voorste gedeelte van je hersenen, zit je 'rem'. En maakt dat je eerst na kunt denken, voordat je doet. Het heeft de regie over alle primaire driften, die gegeneerd worden in evolutionair oude en primaire kernen in limbische systeem. Althans, als de werking niet onderdrukt wordt door bijvoorbeeld alcohol. Waarvan bekend is, dat het de werking van deze frontaalkwab, inhibeert. Waardoor dronken mensen geneigd zijn hun driften te volgen. En pubers nogal impulsief kunnen zijn, bij een nog niet volledig ontwikkelde frontaalkwab. Maar dat even terzijde.

 

Dodelijke allergieën, kanker, rotsbeenontsteking en ook nog een hersentumor. Die meestal stabiel blijft, maar ook wel eens niet. Het moet niet gekker worden. Leeftijd komt met gebreken, zeggen ze toch? Pick a card. Welke kaart zal ik deze keer trekken..? Ziekte of gezondheid? Pech of geluk? Verdriet of vreugde? Leven of dood? Ik heb geen idee... and i hate it, all over again.