16. sep, 2015

Prinsjesdag

Het is de derde dinsdag van september, Prinsjesdag. Voor mij echter business as usual op de agenda. Werken, tussen de bedrijven door een hoognodige vitamine injectie halen, boys ophalen van de kinderopvang, zoon naar hockey taxiën en ga zo maar door.

Terwijl ik aan het werk ben, zie ik zijdelings op tv, de troonrede. Meestal word ik niet al te vrolijk van de inhoud, maar volgens onze Koning kunnen we deze keer 'de toekomst met vertrouwen tegemoet zien'.

 

Het vertrouwen in de economie, is duidelijk terug te zien aan de jurk van Maxima. Die mocht zo te zien wat kosten, maar dan heb je ook wat. Ze ziet er dan ook fantastisch uit, in een ontwerp van Jan Taminiau. Een zijden handbeschilderde organza jurk, geïnspireerd op de Japanse kamer in Paleis Huis ten Bosch, lees ik later op internet. Maar verrassend: geen hoed! Het is kennelijk geen protocol, maar desalniettemin algemeen bekend dat het hoedenfestijn er toch een beetje bij hoort. En ik persoonlijk ook een van de leukste dingen op deze dag vind, om naar te kijken. Wie heeft het helemaal begrepen..? Wie slaat de plank mis..? Wie wil een statement maken met haar outfit? Welke creatie vind ik het mooiste..? En de hoed kan het geheel maken of breken!

 

Zoals gewoonlijk word ik niet teleurgesteld. 3-D Hakken, een 'goed-hout' hoed en prints in de stijl van de wet 'milieu gevaarlijke stoffen'. De dames hebben weer hun best gedaan!

Maar wie toch echt met kop en schouders boven iedereen uit wist te steken, was toch wel weer Maxima. Niet alleen droeg ze echt een prachtige jurk. Ze weet hem ook met gratie en klasse te dragen. Maar eerlijk is eerlijk, ze is dan ook Koningin. Dus ze mag dan ook het stralende middelpunt zijn. En daarbij heeft ze ongetwijfeld een budget waar anderen van kwijlen.

 

Onze Wim-Lex, mag zich gelukkig prijzen. Met deze intelligente, multi- linguistische, smaakvolle en zeer charismatische vrouw. Op publieke dagen zoals deze, ingetogen in haar functie als echtgenote van ons staatshoofd. Maar ik vraag me altijd af, hoe de rollen verdeeld zijn in hun privéleven..? Of deze temperamentvolle, Zuid-Amerikaanse, thuis de teugels in handen heeft, of onze Koning die van haar? Wie temt wie, that's the question. We zullen het nooit weten. En dat is misschien maar goed ook.