12. aug, 2015

Balance your life

We zijn terug in Nederland en ik probeer uit alle macht het zen-gevoel van de vakantie vast te houden. Maar ik zit alweer in the ratrace, met werk, huishouden en kids. Ren alweer dagen rond in de 10e versnelling en stress heeft me weer weten te vinden. En of het nu de jetlag is, of de adrenaline, ik lig iedere nacht wakker naar het plafond te staren. Vanaf klokslag 2.00. De vakantie lijkt alweer heel ver weg, zo niet slechts een droom.

 

Maar er is 1 verschil met hoe ik de vakantie in ging... Ik ben al langer bezig met bezinning, zingeving en reflectie. Wie ben ik ook alweer..? Waar ligt mijn kracht..? Wat zijn mijn passies? Wat doe ik daar nu mee? Hoe zou ik die willen inzetten en waar wil ik me nog in ontwikkelen? Waar word ik gelukkig van en waar niet?

Zoekende, staand op een kruispunt in het leven en niet weten welke richting ik uit moet gaan. Vragen ontstaan vanuit mijn eigen ervaring dat het leven zomaar voorbij kan zijn. En mijn behoefte alles uit het leven te halen wat er in zit, maximaal te genieten! Maar misschien ligt het ook wel aan mijn leeftijd. En heet het gewoon midlife crisis. Ik hoor genoeg leeftijdsgenoten immers zichzelf dezelfde vragen stellen.

 

Het maakt ook niet uit wat de aanleiding is, feit is dat ik ermee bezig ben. En met behulp van mijn coach, was ik al een heel eind. Ik kreeg alleen maar niet helder voor mezelf, welke richting ik met die kennis uit moest...? En bleef mezelf maar afvragen, of ik het nu in de diepte van mijn vakgebied moet zoeken, of in de breedte..?

 

En soms blijken antwoorden al heel lang voor je neus te liggen. Maar moet je ruim 13000 km afstand nemen, om ze te kunnen zien. Balance your life, hoorde ik een Balinees zeggen. En die uitspraak liet me niet meer los. Ik dacht eraan tijdens het hardlopen, mijmerend in een bale benong uitkijkend over zee. Ik dacht eraan tijdens het fietsen op de hellingen van een vulkaan, tijdens autoritten over het eiland en kijkend naar zonsondergangen in zee. Ik bleef er maar aan denken. Balance your life.

 

En op het eiland waar het draait om balans en harmonie, men uitgaat van de kracht van mens en natuur, vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Zoek het bij jezelf, ga uit van jezelf, maak gebruik van je kracht! Vind harmonie tussen eerdere ervaringen, mijn geschiedenis en alles waar ik nog naartoe wil in de toekomst. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten, bouw verder op het fundament dat er al ligt. Integreer je passies, je verworven kennis en interesses!

 

En daarmee werd me eindelijk duidelijk welke weg ik in wil slaan. Ik weet het, mijn pad is me duidelijk! Vandaag heb ik de eerste stappen gezet. Ben ik de weg ingeslagen die mijn toekomst heet. Het is een werkwoord geworden. I'm balancing my life.