24. jul, 2015

Singapore style

We zijn bezig met squads in de Bootcamp-les in the Botanic gardens van Singapore. Samen met 10 andere dames, werken we ons in het zweet. Een Française, meerdere Nederlandse dames, een Duitse, Australische, Braziliaanse, van alle nationaliteiten thuis. Met als gemeenschappelijke deler: wonen en werken in Singapore.

 

Ik ben er met mijn zusje naartoe gereden. Amper 4 maanden hier, maar ze rijdt links door het drukke stadsverkeer, alsof ze nooit anders gedaan heeft. Bits hoor, ik doe het haar niet na. Fietsen door deze stad, vind ik al gewaagd genoeg. Net zoals ze zich even makkelijk heeft aangepast, aan het leven van een expat. Haar 2 jongens idem dito, ze spreken inmiddels meer Engels dan Nederlands en ook hun Nederlands, komt er inmiddels met een Engels accent uit. Tot grote hilariteit van mijn zonen. 'Yes I kan jump very goed in de pool'

 

Het leven hier, verschilt aanzienlijk van dat in Nederland. In de eerste plaats al door de temperatuur. Het is 34C, maar voelt aan als 44 en het is klam, vochtig en drukkend. Wat ervoor zorgt dat je je de hele dag door het apelazarus zweet. Het voordeel is, dat iedereen dat doet, dus het valt niet zo op dat je make-up van je gezicht afdrijft. De Singaporezen zijn daardoor wel gek op airco. En shoppen, winkelen, eten en wonen, gebeurt allemaal binnen, waar de airco's op volle toeren draaien.

 

De levenstandaard ligt hoog, wat betekent dat het in onze ogen schreeuwend duur is. Voor een huis, betaal je al snel zo'n 8000 euro per maand, wil je een auto kopen, ben je voor een middenklasser zo'n 100.000 euro kwijt. Desalniettemin zie je de meest luxueuze wagens, in aantallen die je doen denken, dat ze gratis worden weggegeven. Op de toegangsweg naar de prestigieuze Chinese school om de hoek, is het 's ochtends filerijden van Mercedessen, Porsches en Landrovers. Je komt de buurt niet meer in of uit, behalve op de fiets, zoals wij. Slalommend tussen de glimmende bolides door. Voor onderwijs betaal je de hoofdprijs. De Hollandse school kost 10.000 euro per kind per jaar en dan hebben we het nog maar niet over het lidmaatschap van de Hollandse club. Alles is hier verkrijgbaar, maar heeft ook zijn prijs. Voedsel, cosmetica, kleding, Starbucks, you name it. Zonder goede expat-regeling, kun je beter wegblijven.

 

Van dit alles is niks te merken, tijdens onze Bootcamp-les. De dames puffen en steunen er even hard, als in Nederland. Misschien dat er iets vaker geroepen wordt dat het 'so terribly hot' is. En langs scherende vleermuizen, zie je bij ons misschien ook net wat minder vaak. Zelfs een slang op de trap, kan de dames niet deren. 'No worries, we'll take another route!', roept Cassy de juf. Die de hele les blij blijft rond stuiteren. De dames volgen haar iets minder energiek. Sjokken is een beter woord. De temperatuur is dan ook killing, maar no pain, no gain, dus ik doe cheerfull mee.

Na een uurtje kun je me uitwringen. En snak ik naar een glas wijn. Die je in Singapore niet met flessen tegelijk wegdrinkt, gezien de prijs. Maar wat zal ik Singapore style, ervan genieten!