15. jul, 2015

Vliegen op de dag van MH17

Vrijdag vertrekken we vanaf Schiphol naar Singapore. Op 17 juli, de dag van MH17. Een dag waarop onze vakantie begint, maar aan die van andere gezinnen een jaar geleden, met een hele grote klap een einde kwam.

 

Een afgrijselijk drama, dat heel dichtbij kwam. Wat voor veel Nederlanders opging, maar ook voor ons. Alleen al, omdat we zelf 4 keer met vlucht MH17 gevlogen hebben. Met mijn ouders, vrienden, onze kinderen. Onderweg naar het verre oosten. Op vakantie, vol verwachting begonnen aan de reis. In afwachting van wat komen ging.

 

Een jaar geleden waren gezinnen zoals wij, ook bezig met de laatste voorbereidingen. Nog een paar dagen werken, koffers pakken, de laatste boodschappen. Nietsvermoedend van het lot dat hen wachtte, stapten zij het vliegtuig in. Hun bestemming werd echter veranderd. Hun retour, werd een enkele reis.

 

Vliegen op de dag van MH17. Ik probeer er niet teveel over na te denken, als ik 17 juli in het vliegtuig stap. Maar onbezorgd is anders. De eerste 90% van het traject, vliegen we dezelfde route als naar de geplande bestemming van MH17, Kuala Lumpur. Ik ben me bewust van onze kwetsbaarheid en het totale gebrek aan invloed, als het misgaat. Bij het boeken heb ik de veel goedkopere vlucht van Malaysia Airlines, overgeslagen. Vliegen op dezelfde route en op dezelfde dag, vind ik al confronterend en uitdaging genoeg. Dat MH17 inmiddels MH19 heet, doet daar niks aan af.

 

 

'Mama storten we niet neer, zoals dat andere vliegtuig?' , vroeg mijn oudste zoon me recent. En ik dacht aan MH17....aan de kinderen, de knuffels en de reisgids in het veld... Aan alle dingen, die ook in onze bagage aanwezig zijn. Ik stap in, omdat het leven doorgaat en ik mijn leven niet wil laten regeren door angst. Maar het zal met mixed feelings zijn en ik zal mijn angst moeten overwinnen. Ik zal instappen, terwijl ik om me heen kijk, naar alle anderen die mijn gedachten zullen delen. Ruim 400 mensen in een grote blauwe vogel. Door 1 gedachte verbonden, in dat ene toestel op deze beladen datum. In memoriam, allen die ons voorgingen maar hun bestemming nooit bereikt hebben, vliegen wij het verre oosten tegemoet. In stille overdenking van de zinloosheid van hun lot. Ex oriente lux..Uit het oosten komt het licht. We zullen zien.