13. jul, 2015

Waar de wind ons heen brengt

We zijn met de laatste voorbereidingen bezig voor onze vakantie. Na een emotioneel afscheid van mijn zusje en haar gezin dit voorjaar, hebben we ad hoc onze reisplannen omgegooid. De camping op Elba werd geannuleerd en tickets zijn geboekt. Geen Italië, maar Azië dit jaar! Rijst in plaats van pasta. En geen tent met luchtbed, maar een dak boven ons bed.

 

We gaan eerst een aantal dagen naar mijn zusje en haar gezin. Die inmiddels als doorgewinterde expats, wonen, leven en werken in Singapore. Met alles erop en er aan, inclusief Filipijnse alles-in-1-hulp. Nadat we de Hollandse school van de kinderen hebben bewonderd, hun tropische levenswijze hebben ervaren en uitgebreid de stad hebben verkend, vliegen we met zijn allen door naar Indonesië voor een vakantie. Althans, mits de as-spugende vulkaan, geen roet in het eten gooit. Open-dicht-open en weer dicht. Al dagen is het net Russische roulette op de luchthavens in die regio. Afhankelijk van de richting die de wind uitwaait, worden luchthavens gesloten voor binnenkomende en vertrekkende vluchten.

 

Geweldig... Heb ik net mijn jongste zoon gerust weten te stellen, dat de vulkanen 'slapen' en hij niet bang hoeft te zijn. ('Ik ga niet over een vulkaan rijden, ik wil niet in de hete lava!!!') Wordt er eentje wakker en actief..

 

Hier in Nederland, volgen we zijdelings de berichtgeving. We hebben onze schouders maar opgehaald en gaan gestaag verder met de voorbereidingen. We kunnen ons er druk over maken, maar we veranderen er toch niks aan. In ieder geval is Singapore wel bereikbaar. Manlief heeft voor de zekerheid wel even onze verzekering gecheckt. Gevolgen van uitbarstende vulkanen, worden echter niet gedekt. Tja. Dat was misschien handig om te weten, voordat we vluchten en verblijf geboekt hebben in een land met 400 vulkanen;)

 

Anyway, we gaan gewoon door. Vaccinaties halen, internationaal rijbewijs, artsenverklaringen voor alle naalden die mee moeten. Manlief heeft het serieus aangepakt. Niet alleen heeft hij de luchtvaartmaatschappij en ingelicht over mijn nieuwe allergie en de huisarts middelen laten voorschrijven waar je een olifant nog mee gevloerd krijgt. Maar daarnaast heeft hij een lijst gemaakt met alle dingen die ik niet mag hebben. En die heeft hij laten vertalen in het Bahasa Indonesia. Just to be sure. Ik ben benieuwd of ik van hem überhaupt nog iets in mijn mond mag steken deze vakantie;)

 

Nog even en dan is het departure time! Maar waar ik andere reizen, al weken van te voren aan het inlezen ben in onze bestemming, laat ik me nu verrassen. Immers, door de as-spugende vulkaan, gaan we waar de wind ons heen brengt. Het gaat deze keer niet om de bestemming, maar om de reis op zich. En dat wordt een heel avontuur... Selamat jalan!