2. jul, 2015

Mooie mensen

Wanneer het startschot klinkt, komt de mensenmassa langzaam in beweging. Met drommen tegelijk lopen we over de startlijn, begonnen aan de Bemeler Bergloop. Ik kijk mijn ogen uit! Mensen in alle soorten, maten en van alle leeftijden. Alles is vertegenwoordigd.

 

Terwijl ik tussen de massa mijn ritme probeer te vinden, laat ik de variëteit op me inwerken. Mensen met korte benen, lange benen, dikkerdjes, dunne mensen, met hippe pakjes, functionele pakjes, of een allegaartje. Mensen met fijne gelaatstrekken, grove trekken, grote neuzen, kromme neuzen. De lijst is eindeloos. De populatie is divers. Blijkbaar spreekt hardlopen veel verschillende mensen aan;)

 

En terwijl ik me een weg baan door al deze uiteenlopende mensen, vraag ik me af wat iemand eigenlijk tot een mooi mens maakt? Wat trekt ons eigenlijk aan in een ander?

 

Evolutionair zijn 'mooie mensen', symmetrische mensen. Voor vrouwen geldt dat een symmetrisch en rond gezicht en lichaam, volle lippen, een hoog voorhoofd, hoge jukbeenderen, een smalle kin en grote heldere ogen, staat voor vruchtbaarheid en dat de kans op voortplanting succesvol zal zijn. En je succesvol voortplanten, is biologisch gezien ons doel in het leven. Volgens de huidige opvattingen althans.

 

Alhoewel er een grote variatie is in voorkeur, wijzen grotere borsten op hogere levels van oestradiol en progesteron. Hormonen die belangrijk zijn voor de vruchtbaarheid en de kans op voortplanting vergroten. En ook symmetrie is hierbij weer belangrijk. Een goed geproportioneerd lichaam is belangrijk, waarbij de meeste vetopslag zou moeten zijn rond de middel, dus bij billen en dijen.

 

Asymmetrie kan duiden op imperfectie en genetische fouten. En vermindert de kans op succesvolle voortplanting. Dus als mannen in de Playboy een gefotoshopte foto zien, van een vrouw met grote borsten, ronde billen en een goede heup-taille ratio, dan denken ze eigenlijk aan het produceren van nageslacht. Ik denk zomaar dat die gedachte het een stuk minder aantrekkelijk maakt voor veel heren, om in een Playboy te kijken;)

 

Omgekeerd wordt door vrouwen symmetrie bij mannen, eveneens als aantrekkelijk ervaren. Mannen met een smalle taille en bredere schouders (een V-vorm lichaam) krijgen de voorkeur. Ook gaan vrouwen veelal voor langere mannen en mannelijke trekken. En uit onderzoek komt naar voren, dat vrouwen een langere en dikkere penis, als aantrekkelijker beschouwen. (Bron: mens-en samenleving-info).

 

 

Ik vraag me toch af, of we dit beeld inmiddels niet moeten gaan bijstellen? Want wie screent nu een man op de maat van zijn penis..? Ik wil niet eens kijken naar die klokkenspellen, bungelend in die renbroekjes om me heen. Zijn in deze tijdsgeest niet hele andere factoren van belang of je iemand als aantrekkelijk of mooi beschouwt? Een man die je een goed gevoel geeft, je kan laten lachen en intellectueel aan je gewaagd is? Gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Een kerel die je steunt ten aanzien van je eigen carrièrewensen. Uiteraard moet er daarnaast sprake zijn van fysieke aantrekkingskracht, maar als de inhoud niet klopt, is het toch een no go...?

 

Tja, maar daar komen we toch weer terug op het cave-man niveau. Want of we iemand lekker vinden ruiken, zegt iets over of iemand genetisch een goede match is. Mannen die genencombinaties hebben, die ver van die van jezelf liggen, vinden we lekker ruiken en aantrekkelijk. En je voortplanten met iemand die genetisch van je verschilt, verkleint de kans op genetische afwijkingen, die tot uiting kunnen komen omdat de ander toevallig ook dat gen heeft.

 

Dus toch weer terug bij die stinkende holbewoner.. Anno 2015 en nog geen meter verder in die evolutie.. Ik kijk nog eens om me heen naar de vele mensen. Tijdens het rennen op deze warme dag. Zweet genoeg in ieder geval, geuren ook. Maar of ik de heren nu zo lekker vind ruiken...?