20. jun, 2015

Foute mannen

De Linda van deze maand, gaat over 'foute mannen'. Een ruim begrip, zoals Linda zelf ook al stelt. Want wat is 'fout'..? Jesusnikes, onverzorgde tanden en nagels, ballenknijpers of remsporen..? Vind ik persoonlijk niet heel charmant, laat staan dat ik er warm van loop. Of praten we meer over de gladjakkers waarvan de meeste vrouwen op een kilometer afstand al ruiken, dat ze leuk zijn om mee te 'spelen', maar je ze niet moet uitkiezen als vader van je kinderen..? Zolang dat voor alle partijen duidelijk is, kun je je afvragen hoe 'fout' dat dan is. Kan natuurlijk ook een kwestie van win-win zijn.

 

En net zoals er foute mannen zijn, zijn er net zo goed ook foute vrouwen. In mijn studententijd, aan den lijve ondervonden. Mijn toenmalige vriendje, werd openlijk tot prooi verklaard van een dame, die complete jaarclubs op haar naam had staan. Ze had de bijnaam 'Pinkeltje', de betekenis te grof om hier uit de doeken te doen. Op haast mannelijke wijze jaagde ze op haar prooi, totdat ze haar gingen vervelen en ze op zoek ging naar de volgende. Ik deed niet terzake, haar eigen vriend overigens ook niet. Lust ging boven alle fatsoen. En liet mijn vriendje nu uitgerekend met haar, voor een studieproject, drie maanden naar Zuid-Amerika gaan. Maar ik geloofde in onze 'ware liefde' en vooral in zijn beloofde trouw. Ik weet het, hoe naïef kun je zijn..?

 

Drie maanden lang, hield hij de schijn op en keek ik uit naar zijn terugkomst. Maar 2 dagen voordat ik hem op Schiphol zou ophalen, werd het hem te heet onder de voeten. Hij stuurde een mail om te laten weten dat ik hem niet meer op hoefde te komen halen. Werd echter bang dat ik de mail niet op tijd zou lezen, dus belde hij me midden in de nacht. Hij had voor 3 minuten geld in de telefoon gegooid en toen die voorbij waren, was de verbinding weg. Net zoals onze liefde en alle toekomstdromen. Na zijn terugkomst, heb ik hem nog 1 keer gezien, toen hij zijn spullen kwam halen. Immers, we woonden na 5 jaar praktisch samen. Hij was onderdeel van het meubilair, in het meisjeshuis waar ik woonde. Daarna heb ik hem nooit meer gezien of gesproken.

Fout..? Tja, dat hij ervoor koos niet meer verder door het leven te gaan met mij, kan gebeuren. Niks menselijks is mij vreemd en over alles valt te praten. De manier waarop hij onze relatie verbrak, vond ik echter geen schoonheidsprijs verdienen. Laat staan dat ik het na 5 jaar samen, heel respectvol vond.

 

Volgens de Linda is de allerfoutste man: 'Een man die van het fenomeen aantrekken- afstoten een levensbepalende hobby maakt. Roekeloos over de gevoelens van anderen heen fietst. Egomaniakken met massieve bindingsangst. De echte foute man is een eersteklas narcist die dwangmatig moet veroveren om ervan overtuigd te blijven dat hij ertoe doet of die eindeloos wil neuken om zichzelf te bewijzen. Mannen die meestal alleen blijven, of bij een vrouw die negeert dat hij haar niets te bieden heeft'.

 

Duidelijke taal en wie de schoen past, trekke hem aan... Geen type waarmee je huis, haard en kids wilt delen. Laat staan dat je aan zo'n vent je hart wilt verliezen!

Maar willen we bottum-line niet allemaal hetzelfde, man of vrouw..? Fout, stout, braaf of whatever... We willen allemaal met respect behandeld worden en dat de ander rekening met je gevoelens houdt. Vanuit een basis van gelijkwaardigheid, waarin je samen de spelregels bepaalt. Op basis van wederkerigheid waarbij het geven en nemen, gelijk verdeeld is. En of je dan kiest voor lusten zonder gezamenlijke toekomst, of een relatie in welke vorm dan ook, dat maakt niet uit. Zolang je het daar samen maar over eens bent.

 

Ik prijs mezelf in ieder geval gelukkig dat ik een man heb, die niet verder af kan staan van het type foute man volgens Linda! Hij is lief, zorgzaam, vindt me nog altijd aantrekkelijk en houdt altijd rekening met mijn belangen. Hij staat er in goede tijden, maar ook in slechte tijden is hij nooit van mijn zijde geweken. Vanzelfsprekend? Absoluut niet!!! Dat zal iedereen kunnen bevestigen die in zijn of haar relatie te maken heeft gehad met ernstige ziekte.

Mijn hubbie is eigenlijk het andere uiterste van fout. Geneigd zijn eigen wensen ondergeschikt te maken aan de mijne. De schat... Degene aan wie ik mijn hart verloren heb, is eigenlijk van het type 'te goed'. Lucky me.