31. mei, 2015

De kracht van de geest

Gisteren fietste ik mee in Limburgs mooiste. Een toertocht voor o.a. wielrenners. We hadden ons ingeschreven voor de ‘klimtocht’. Met zo’n beetje alle uitdagingen die deze streek te bieden heeft en in totaal 1600 hoogtemeters, volgens ons computertje.

 

Een route van 105 kilometer voornamelijk klimmen. What was i thinking..? Dacht ik al tijdens 1 van de eerste klimmetjes, de Eyserbosweg. Wetende dat er nog veel meer, nog veel zwaarder en nog een keer de Eyserbosweg, zouden volgen. Dit zou niet mee gaan vallen en heel, heel, maar dan ook heel veel pijn gaan doen…

 

Al zwoegend naar boven, dacht ik na over een strategie. Mezelf realiserend, dat ik het van de kracht van mijn lichaam niet moest gaan hebben. Ik besloot de uitdaging aan te gaan. En eens te kijken of mijn geest in staat zou zijn, aan de grenzen van mijn lichaam voorbij te gaan!

 

Als psycholoog weet ik, dat pijn een beleving is. En dat je je ervan bewust bent, omdat je (kort door de bocht) je aandacht er op richt. Maar als je afgeleid wordt en je aandacht op iets anders richt, dan verandert ook de pijnbeleving. Een bekend gegeven.

Zou het me lukken om van dit mechanisme gebruik te maken..? In combinatie met de technieken uit de sportpsychologie: doelen stellen, ontspanning, verbeelding (‘imagery’) en gedachtencontrole.

Mijn doel: deze tocht uitrijden zonder af te stappen, de mindset aan te nemen i can do this!! Geen ruimte te geven voor twijfels of een gedachte anders, dan dat ik succesvol zou zijn. Rust, ritme, kadans en focus op mijn doel.. Een optimale mentale toestand zien te bereiken, ook wel ideale prestatietoestand genoemd.

 

Het werd een mantra. ‘Kom op Linzell… Rust, ritme, kadans en focus…you can do this.’ Verzuring, pijn, kramp, vermoeidheid, kou. Het was er allemaal, maar ik werd me er steeds minder van bewust. In trance reed ik door alles heen. Ontsteeg ik mentaal mijn lichaam, haar grenzen voorbij.

Ik heb mijn doel bereikt, maar krijg vandaag de rekening gepesenteerd. Revange van mijn protesterende lichaam dat schreeuwt: ‘Waarom heb je mijn grenzen niet gerespecteerd??!’ Ik word weer teruggefloten mijn lichaam in. En voel haar beperkingen en grenzen weer in volle hevigheid. Maar geniet nog even na van het gevoel van onstijging, vrijheid en kracht. Can you do this..? Yes i can!! HeckYea, I did it!!