15. mei, 2015

In voor en tegenspoed

 

Deze maand is het alweer 10 jaar geleden, onze trouwdag! In voor en tegenspoed, in ziekte en gezondheid... Wie kent de tekst niet..? Heel eerlijk gezegd, zagen wij vooral de wereld aan onze voeten liggen. We stonden er niet bij stil, dat we the total package voor onze kiezen zouden krijgen. En wie doet dat wel..?

10 Jaar lief en leed. Vele mooie momenten, life events die ik niet had willen missen! Zwangerschappen, ons eerste koophuis, de geboorte van onze kinderen..

 

Het huwelijk is echter een werkwoord gebleken. Het gaat niet vanzelf, je moet er aan werken. Als je kinderen krijgt, wordt het helemaal een uitdaging. Dat zal iedere ouder kunnen bevestigen. En als ze dat ontkennen, dan liegen ze! Een zwangerschap heeft nog iets magisch. Het groeien van een klein mensje in een steeds groter wordende buik. Samen verwonderen, over dit wonder der natuur.

 

Alles wat er bij komt kijken en erop volgt, heeft echter wat minder magie. Ik vond het persoonlijk eerder traumatisch... Spataderen, bevallen, rupturen, nageboortes en hechtingen. De verbijsterde blik van manlief, staat nog steeds op mijn netvlies. En ik had 'm nog zo gevraagd op ooghoogte te blijven;)

 

Ben je net bekomen van de schok die bevallen heet, krijg je de volgende schok te verwerken. Kraamverbanden, stuwingen, borstontstekingen, borstpompen... De lijst is eindeloos. En niemand die je daar op voorbereidt! Dat ze daar eens aandacht aan besteden in die cursussen, in plaats van dat gepuf waar je echt niet meer aan denkt, als je in de hel terecht komt die bevallen heet;)

 

Maar zelfs over deze dingen, komen de meeste ouders nog wel heen! Om daarna in de wereld terecht te komen van slapeloze nachten, huilbaby's en voor kinderdagverblijfouders zeer herkenbaar: de aaneenschakeling van de virusjes.

 

Zie maar eens fruitig, lief, leuk en blij te blijven. Wanneer je je ogen niet meer open kunt houden van vermoeidheid. En amper tijd hebt om te plassen. Laat staan te douchen. Kiezen voor een appetijtelijke outfit, boven een praktische. Voorkomen dat je niet rondloopt vol spuugvlekken. Of je borsten gaan lekken, zonder dat je het doorhebt. 'Geniet er maar van', hoor je dan regelmatig. Really?

 

Let's face it. Deze periode is allesbehalve sexy. Laat staan dat het een relatieboost geeft. Het is eerder: hoe overleeft onze relatie deze periode in godsnaam..?

 

Kun je nagaan hoeveel extra stress het krijgen van kanker geeft! Wanneer je een baby hebt die nog niet doorslaapt, maar fysiek te zwak bent om er uit te gaan. Je je handen vol hebt aan jezelf, maar ook nog de zorg hebt voor twee jonge kindjes. En alles, maar dan ook echt alles op de schouders van je partner terecht komt. Inclusief de verzorging van zijn zieke echtgenote. Trust me, dat legt een behoorlijke druk op je relatie.

 

Maar we hebben het overleefd! Tot nu toe althans;) En we vieren deze maand ons jubileum. Hopende op vooral veel gezondheid en voorspoed, in de volgende 10 jaar!