5. apr, 2015

Afscheid

Afscheid… Met een lach, maar vooral heel veel tranen. Van mijn zusje en haar gezin, die vandaag verhuizen naar Singapore. Terwijl ik dit schrijf, stijgen ze op. En verlaten ze met ‘het blauwe vliegtuig’, hun Nederlandse roots. Vliegen ze een nieuw avontuur tegemoet en gaan ze een leven als expat leiden.

Een einde van een tijdperk, maar ook een nieuw begin...

 

De emoties lopen hoog op. Wetende dat het vanaf nu, nooit meer hetzelfde zal zijn. En beangstigend, vanuit de ervaring hoe betrekkelijk het leven is. Afscheid nemen, loslaten, verlies… Onderweg naar mijn zusje toe, ben ik verdrietig. Ik moet de laatste tijd van teveel mensen afscheid nemen.

 

In de auto terug maken we de balans op. Zoals we de laatste tijd vaker doen. Het zijn roerige tijden. Die ons aanzetten tot het evalueren van ons huidige leven. Wat willen we..? Waar willen we naartoe..? Waar liggen onze prioriteiten..? Wat vinden we belangrijker..? Meer luxe en materialisme? Of zijn het de mooie ervaringen, die er aan het einde van de rit toe doen? Kwaliteit versus kwantiteit.

 

Ook mijn boys hebben verdriet. Op de achterbank zit mijn oudste zoon, stilletjes te huilen. Hij realiseert zich, dat hij zijn neefjes niet vaak meer zal zien. En weet uit eigen ervaring met verre reizen, dat ze vanaf nu te ver weg wonen voor een terloops bezoek. Het breekt mijn hart, maar hij laat zich niet troosten. Het is een harde levensles voor hem.

 

We concluderen dat we kwaliteit van leven, belangrijker vinden dan kwantiteit. We willen niet kiezen voor nog meer, nog groter, nog duurder, nog meer materialisme. Statussymbolen zeggen ons niet zoveel en maken niet gelukkig. Als we later terugkijken, gaat het niet het materialisme zijn, waar we zo’n fijn gevoel van kregen. Wel die mooie reizen, die we met onze kinderen en familie hebben kunnen maken en beleven. Het samen delen en ervaren. Herinneringen die onbetaalbaar zijn en niemand je nog afpakt.

We zijn er uit. En vervolgen onze weg. Op weg naar rustigere tijden, met uitzicht op alle mooie dingen die we nog gaan beleven. Singapore, here we come!