23. feb, 2015

Lichaamsschema

Afgelopen weekend struinde ik door de stad met een missie. Ik was op zoek naar nieuwe kleren. Ik heb een kast die uitpuilt met leuke jurkjes, rokjes, jasjes, vestjes en ga zo maar door, maar het meeste is me inmiddels te groot. Waardoor ik iedere ochtend opnieuw niet weet wat ik aan moet trekken.

De weegschaal zegt me dat ik veel ben afgevallen, mijn te ruime kleding ook. Mijn eens zo strakke renbroek, zakt zelfs van mijn kont af tijdens het rennen. Mijn wielerbroekjes moet ik tijdens de spinningles regelmatig omhoog trekken. Maar ik voel me helemaal niet dunner! In mijn hoofd zijn mijn vormen onveranderd.

 

Dit komt doordat mijn lichaamsschema zich nog niet heeft aangepast aan mijn in rap tempo afgenomen lichaamsvormen. Het lichaamsschema is het spontane besef over grootte, houding, stand en onderlinge verhoudingen van het lichaam als één geheel (bron definitie: Wikipedia). Het zetelt in de pariëtaal kwab van je hersenen. Het is door dit besef van je eigen vormen, waardoor je bijvoorbeeld door een nauwe doorgang kan lopen zonder iets te raken.

Tijdens de ontwikkeling van een kind, ontwikkelt dit lichaamsschema met de jaren mee. Het wordt met het toenemen van de jaren, steeds waarheidsgetrouwer. Iedereen kent wel de tekeningen van kinderen waarbij de verhoudingen niet kloppen. Naarmate ze ouder worden, krijgen de poppetjes steeds reëlere verhoudingen. Dat heeft alles te maken met het lichaamsschema.

Bij mensen waarbij een ledemaat geamputeerd is, duurt het een hele tijd voordat dit lichaamsschema is aangepast. Zo komt het regelmatig voor dat iemand 'vergeet' een been te missen en uit bed stapt.

Ook bij Anorexia Nervosa patiënten, spelt een verstoord lichaamsschema een grote rol. Hoe mager ze ook zijn, als ze een verbeelding moeten geven van de perceptie van hun eigen tailleomtrek, dan staat deze ver van de realiteit. Behandeling is onder andere gericht op het aanleren van een realistischer zelfbeeld.

 

 

Afijn. Mijn lichaamsschema is dus nog niet aangepast. Waardoor ik in de stad steevast de verkeerde maat uit de rekken trok. Maar daar pas in het pashokje achter kwam natuurlijk. Op het moment dat ik in mijn lingerie stond. Waardoor ik me weer helemaal aan kon kleden, om een andere maat uit het rek te gaan halen. En daarna weer achter aan in de rij voor de pashokjes aan te sluiten. GGGRRR.

Daar had ik snel genoeg van. En ging ik uiteindelijk toch maar naar de winkel die ik tot dat punt met vereende krachten probeerde te vermijden. Juist omdat ik er steevast veel te veel geld uit geef. Sorry schat, heb mijn uiterste best gedaan..;)

De verkoopster herkent me inmiddels en kijkt direct een stuk vrolijker zodra ik de drempel over stap. Volgens manlief omdat ze de kassa al hoort rinkelen als ze me ziet. Volgens hem heb ik geen gat in mijn hand, maar helemaal geen hand. Ik denk persoonlijk dat dit best meevalt. En dit is een noodgeval, toch..?

Ik kom graag in deze winkel, omdat ik de verkoopster alleen maar hoef te zeggen welke uitstraling ik wil hebben en zij suggesties doet die bij dat doel aansluiten. En ook in het inschatten van mijn maat, is ze beter dan ik.

Ik had in 10 minuten, de hele zoektocht daarvoor kunnen besparen. Want na mijn: ‘Help ik moet nieuwe kleren, maar weet niet meer in welke maat’. Zei ze resoluut: ‘ je bent een 36.’ Waarna ze wat dingen uit de rekken trok, om me te laten passen.

Op haar advies stond ik binnen no time naar mezelf te kijken in een jumpsuit. Van diepdonkerblauwe soepele stof. Mouwloos, met een diepe hals. Geschikt voor bijna alle gelegenheden. Op sjiek, met een pump. Naar het werk, met een laarsje en jasje. Casual met een slippertje….

 

Dat moet manlief toch kunnen waarderen! 1 Kledingstuk, geschikt voor zoveel doeleinden tegelijk!!! Oke, van de prijs moest ik even slikken. Maar gezien het multifunctionele karakter, volledig te rechtvaardigen. Justification of your purchase, noemt manlief dat. Ben ik heel goed in volgens hem. Tja, iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Rekenen is niet de mijne. En daarbij, dankzij de creditcard, het probleem van volgende maand! Opgetogen keerde ik huiswaarts, met een volledig gejustificeerde aankoop...